Velkommen til Decenter for bevægelseskommunikation og bevægelsesterapi, som både er kursussted og mit hjem. Det er beliggende 10 km sydvest for Odense i landsbyen Brændekilde. Vi tilbyder kurser, terapi og en uddannelse i Bevægelseskommunikation og bevægelsesterapi.
I 1985 startede jeg uddannelsen i Bevægelseskommunikation. Efter at have holdt mængder af korte kurser i Danmark og det øvrige Europa, syntes jeg, at det var på tide at skabe et længere undervisningsforløb for de deltagere, der ønskede at gå i dybden med faget Bevægelseskommunikation.
Uddannelsen og kortere kurser foregår i Stenhuggerhuset på Stærmosevej 30, 5250 Odense SV. Hvis du er nysgerrig efter mere information og dialog er du velkommen til, at ringe 40963296, som er Johan Borghälls mobilnummer.

Johan Borghäll,
Underviser, leder og skaber af Decenter
Lektor emeritus på Institut for idræt og biomekanik Syddansk Universitet, tidligere Fysiodramalærer på Den Danske Scenekunstskole Odense, Bevægelsesterapeut fra Laban Art of Movement Center London, Gestaltterapeut fra Nordisk Gestaltinstitut, Ekstern lektor på Juridisk Institut Syddansk Universitet

    En uddannelse skal have et navn og et hjemstavn. Jeg kaldte det for Decenter for bevægelseskommunikation. Det skulle ikke være et center eller institut eller akademi, men en mere-bevægelse, et ikke-center, et Decenter.

Decenter er en idé om at vokse i alle retninger
uden midte, ud fra et ikke-hierarkisk princip
hvor alle vildskud har sine egne rødder

Decenter foretrækker det som er –
oplivende og mangfoldigt
forskellighed foran ensformighed
forrykkelser foran enheder
bevægelige arrangement foran systemer

Decenter søger, at forstærke det mellemmenneskelige
og kæmper med, ikke at falde ned i indskrænkende stereotyper.

På Decenter synger vi lovsange til det naive – intensive – forrykte
med risiko for, at blive anklaget for at være på tynd is, useriøse og urealistiske.

Romerne mener, ifølge filosoffen Hannah Arendt, at grundlæggelse, eks. af Decenter, er en hellig handling? Det er det, forklarer hun, fordi grundlæggeren (auctor) foretager sig to vigtige ting:
– hen knytter en forbindelse til traditionen (religion kommer jo af “religare” = forbinde)
– hen forøger traditionen ved at skabe noget nyt (auctor er netop en, der forøger. Ordet kommer af “augere” = at forøge). Derved bliver auctor sammenkædet med auctoritas, autoritet.
På Decenter uddannes man til animatør, man bliver en auctor, en person der forbinder og forøger.

Logoet er en helleristning fra urfolkets tid. Den forbinder os til urkræfter og danser med regnbuen i en naiv, intensiv og forrykt bevægelseskommunikation.

Decenter virker utidssvarende – det vil sige imod tiden og dermed på tiden og forhåbentlig til fordel for den kommende tid   (Nietzsche)

action2